szn

Lilypie Kids Birthday tickers

2009. május 2., szombat

210. Majális Gyarmatpusztán

A barátaink meghívtak minket Gyermely mellé majálisozni. A környék gyönyörű, az időjárás is megkönyörült rajtunk, Mátét is magunkkal vittük és mentünk. Plédet kiterítettük a félárnyékban, és szabadon engedtük a hurrikánt. Mindenre felkészültünk, végül is már a parkos sétákon is így pakolunk, annyi volt a különbség, hogy most az ebédet is meg kellett oldanunk a szabadban. Szerencsére a büfések segítőkészek voltak, és megmelegítették nekünk a babakaját. Minket pedig igazi, bográcsos pörkölttel kínáltak a barátok, nagyon jól esett, finom volt.
Amikor odaértünk, épp az erős emberek-verseny, a foci bajnokság, a pörköltfőző verseny zsűrizése és egy humorista műsora zajlott. Mindenhol jókedvű emberek, sok-sok ugri-bugri gyerek, körhinta, sörpadok, ami kell :)
Voltak még mazsorett kislányok, hastáncos hölgyek, Edda-gitáros minikoncert, gyerek-aerobic, szóval unatkozni nem lehetett. Apáék fociztak, a lányok babáztak. Babuci nagyon jól viselte a helyzetet, ami nem csoda, mert itthon is, amikor csak lehet, kint vagyunk a szabadban, társaságban. Sokan mosolyogva nézték messziről is, milyen lelkesen táncol szinte bármilyen zenére :)
Csak a hangerő volt zavaró az alvás miatt, de akkor elsétáltunk. Apa magára kötötte, és sikerült fél órácskát a 300 éves pacalosi tölgyek és Közép-Európa legnagyobb, 150 hektáros, éppen virágzó vadgesztenye erdejében szundítania.
Nagyon jól éreztük magunkat, reméljük, jövőre megvárhatjuk a köcsögverést és a diszkót is :)
Megmondom őszintén, hogy nem fotóztam, nem éreztem túl jól magam egészségileg, ahogy lenni szokott, elkaptam Picúrkától a kórságot. És ahhoz, hogy érzékeltetni tudjam az ottani hangulatot, egyfolytában járkálnom kellett volna a géppel. Azért összegyűjtöttem pár érdekességet, hátha más is kedvet kapna meglátogatni ezt a vidéket:
Gyermely község három dombon és a közöttük bemélyedő völgyekben terül el, szép kilátással a Gerecse hegyeire, sűrű erdőktől körülölelten. A hagyomány szerint Mátyás király is megszállt itt Budáról Tatára menet. A völgyekben található pincék jó minőségű gyermelyi fehér bort rejtenek.
Gyarmatpuszta Gyermelyhez tartozik. A vadak számára különösen kedvező összetételű erdőtársulás a megalapozója az itteni vadaskert jó hírének. Az eredetileg Sándor-Metternich birtok sokáig zárt kormány-vadászterület volt, ma a vadászturizmus egyik központja.
A vadregényes környezetben lévő, Paulina hercegnő által építtetett neogót stílusú kápolna rokokó oltára és faragott padjai Velencéből származnak. Itt temették el Sándor Móricot, a híres ˝Ördöglovast˝. A kápolna mögötti kriptában pedig – gazdájának akarata szerint – kedvenc lovát, Tatárt helyezték el.


A puszta a halastóval, kastéllyal, parkkal és a felettük sötétlő, fenyő borította Gyarmat-heggyel (340 m) a Gerecse egyik legfestőibb tája.
És ráadásként pár kép a gyarmatpusztai vadasparkról:






(forrás: www.gyermely.hu)

Nincsenek megjegyzések: