szn

Lilypie Kids Birthday tickers

2010. január 24., vasárnap

346. A mosható pelenka

Ma volt a napja, hogy először kipróbáltuk a mosható pelenkát. Korábban felkeltette az érdeklődésemet, de csak drágább verziókról hallottam, ezért biztos voltam benne, hogy most ezt a lehetőséget nem tudjuk majd kihasználni. De valahogy egyre jobban zavart az a sok pelenka, amit kidobunk, és beterítjük vele a Földet. Persze tudom, ez csak egy csepp a tengerben ahhoz képest, amit egyébként nagyüzemben végez az emberiség. De én szeretnék felelősen viselkedni ezzel a cseppel.
Egyébként szinte mindenhol energiatakarékos izzót használunk, áttértünk a mosódióra, ecettel öblítünk, természetes szappannal fürdünk, és mosunk hajat, szelektíven gyűjtjük a hulladék jó részét. Persze van, amiről nem tudunk lemondani (kocsi), de igyekszünk minél környezettudatosabban élni.
Mivel sajnos az anyagi helyzetünk sem túl rózsás, átnéztük ezredszerre is a kiadásainkat, min lehetne még fogni valamennyit. És meglepő, de a pelenka bizony ide tartozik. Ugyanis megkérdeztem, és megtudtam Nándi anyukájától, Nóritól, hogy bizony van olcsóbb megoldás is.
A következők kellenek hozzá:
- kb. 30 db tetra pelenka kb. 5000 Ft-> ebből nekünk úgy 20 db már meg is van, és ez elszámolható egészségpénztárra is
- 3 db külső, pl. gyapjú, aminek darabja nagyjából 2500 Ft= 7500 Ft -> egyenlőre kaptunk egyet kölcsön, a teszt idejére
- 1 db y alakú csíptető, amivel a pelenkát össze lehet fogatni 500 Ft
- pelenkába való papír, ami felfogja a "nagyját", ez 1200-2500 körül van /tekercs
- mosószappan (epeszappan)
- teafaolaj
- zárható műanyag vödör
- lanolin
- esetlegesen pelenkafertőtlenítő folyadék 2500 Ft

És mi is a teendő?
1. egy tetrapelenkát behajtogatunk, az lesz a pelenkának az a része, ami körülveszi a babát
2. igény szerint hajtogatunk össze még 1 tetrapelenkát, ez lesz a felszívó réteg
3. tépünk 1 lapot a papírból, és betesszük a vízzáró réteg fölé, ez ér a babapopsihoz
4. ezt a kis csomagot rácsíptetjük a páciensre a snappi segítségével (y csipesz)
5. feladjuk a külsőt
6. figyelni kell, ha a gyapjúkülső nem lesz olyan, sokáig bírja mosás nélkül is
7. ha csak pisi van, átmosni kézmeleg vízben a pelenkákat+a papírt
8. ha kaki is van, akkor azt a papírba csomagolva lehúzni a wc-n, majd szintén átmosni kicsit
9. kicsavarni a víz nagy részét, majd az előzőleg teafaolajjal becsepegtetett műanyag vödörbe betenni a koszos pelenkákat
10. 2-3 napig gyűlhet a pelenka a készletektől függően, majd mosás, nálam mosódióval, mosószódával, lehet használni pelenkafertőtlenítő folyadékot is
11. szárítás

Célszerű a pelenkákat előre összehajtogatni, papírt betölteni, így a csere ugyanolyan gyors lesz, mint az eldobható pelenkánál. Igazából nagyjából 3 perc plusz munkát jelent, a tisztítószerek is természetesen lebomlanak, a víz és az áram használata a kikerülhetetlen.

Az első adag pelenkánál bizony volt nagy csodálkozás, mert elég nagy a csomag a láb között a korábbihoz képest. Úgy fél óráig nagyon furcsán járt Dóri, de aztán megszokta. Ma 3-szor kapott ilyen pelenkát, és ebből 2x bizony kaki is belement. Egyáltalán nem vészes a dolog.
Estére és ha kimegyünk, még nem merem ezt adni rá, de majd szépen beletanulunk, és rájövünk, mikor hogyan is csináljuk. Mert mosható pelenkából legalább annyiféle és -fajta létezik, mint hordozókendőből :)
Alig várom, hogy jöjjön a fizetés és a maradék kellékeket is megvegyük.
Ja, és még egy fontos dolog: a budaörsi textilpelenkázó- és babahordozó klubban kölcsönözni is lehet ingyen mindenféle fajta pelenkát, így könnyű kipróbálni másféle megoldásokat is!

Nincsenek megjegyzések: