szn

Lilypie Kids Birthday tickers

2010. március 7., vasárnap

367. Mozgásfejlődési ugrás

Már épp elkezdtem aggódni, amiért azt látom, hogy Dóri szomorúan néz a többiek után, akik fel tudnak mászni a hálós mászókán, a csúszda létrán, a lépcsőkön. Kedves szakértő anyukánk tanácsára hétfőn megvettük a sárga-kék áruházban ezt a hintaszéket, ami a gyerekek térbeli és egyensúlyi érzékelését fejleszti.

Hogy a szakértőnk szavait idézzem, valószínűleg csak az a "gond", hogy a saját testét is biztosan kell éreznie a térben ahhoz, hogy felmásszon valamire. Spontán érés által is fejlődik, és a sok inger is segíthet, pl.: nagy labdán ülve hintáztatás, billenőn hintázás ülve, állva, sétálás adott vonalon (út mentén, járdaszegélyen).
A billenő egyébként is nagy sikert aratott, és hogy emiatt-e, vagy sem, de tegnap komoly változások történtek!
Az egyik, hogy a sima, nagyoknak való hintát is tudja használni, eddig mindig ledőlt róla, hiába mutattam a kapaszkodást a láncon, nem volt elég. Most már simán ül rajta, csak a leszállással van a gond, mert egyszer csak elengedi a láncot, de a hinta ugye nem áll meg...

A másik, hogy a nagyon magas játszótéri csúszda létráján fel tud menni egyedül, és szépen le is csúszik. Erről egyenlőre nincs képem, de én (160 cm) éppen, hogy elérem, ha felmászott.
És még ott a fahordó, amibe szintén bemászott. Eddig semmiféle kis alagút nem érdekelte. Most sem feltétlenül megy végig, de már bemerészkedik. Megpróbálom rávenni, ne legyen ő is klausztrofóbiás. Ehhez persze nekem is erőt kell vennem magamon :)


Ma estig már a konyhai hokedlire is fel tudott mászni, igaz a tetején csak négykézláb marad, fel még nem ül.
Egyébként délelőtt a Városligetben jártunk, egy igazán nagy játszótéren. Sétát terveztünk, de ahogy Dóri meghallotta és meglátta a gyerekeket, akadályt (térdig érő sár, bokrok) nem ismerve odarohant. De jó volt ez így :)
Mindent kipróbált, mindenre felmászott, sokat csúszdázott, hintázott.



1 megjegyzés:

Nojci írta...

na most ezen felbuzdulva tegnap rákényszerítettem Lilut a nagyhintára, meg a hálós mászóra... :))
tök jó az a játszótér!